Waarom Google’s nieuwe project AMP wel eens heel erg nuttig kan zijn

Google’s nieuwe project AMP.

Waarom Google’s nieuwe project AMP wel eens heel erg nuttig kan zijn voor jou!

We hebben al vaker geschreven over het belang van een snelle website, ook als rankingfactor in Google. Daarnaast schreven we eerder al over het belang wat Google hecht aan mobiele websites.

Tel die twee zaken bij elkaar op en je krijgt Google nieuwste project: Accelerated Mobile Pages.

In het kort komt het hier op neer: Voor veel mensen is het surfen op een mobiele device vaak een erg langzaam en frustrerend proces. Het AMP project, geïnitieerd door Google, heeft als doel om publishers eenvoudig mobiel-geoptimaliseerde content te laten maken die overal snel laadt.

Waarom nu AMP?

De reden lijkt duidelijk, een sneller mobiel web wat de gebruikerservaring ten goede komt.

 

Hoewel het project sinds oktober 2015 bestaat komt het nu in een stroomversnelling mede doordat grote partijen als WordPress meedoen aan het project.

Wat doet AMP?

Simpel gesteld wordt de bestaande paginacode helemaal uitgekleed én wordt de content vooraf al ingeladen bij bijvoorbeeld Google. Dit betekent dat wanneer je op een zoekresultaat klikt wat via de AMP-code draait deze meteen wordt geladen.

 

 

Waarom zou je mee moeten doen met AMP?

Je moet natuurlijk helemaal niets. Maar het feit dat Google dit initieert betekent dat je toch minstens eens moet onderzoeken of dit voor jouw website interessant kan zijn.
Google gaat namelijk in de mobiele zoekresultaten de pagina die gebruik maken van de AMP-techniek uitlichten. En hoewel ze dit nog niet expliciet hebben vermeld durf ik ook te zeggen dat dit soort pagina’s voorrang zullen (gaan) krijgen.

Op dit moment lijkt het overigens voor bedoeld voor zogenaamde nieuwswebsites / blogs. Echter ik zie niet in waarom deze techniek ook niet doorgezet wordt voor andere type websites. Hoe dit zich gaat evolueren moeten we dus nog even afwachten.

In de onderstaande afbeelding zie je hoe dit er in Google uit komt te zien. Deze resultaten zijn in de VS al gespot op Android toestellen:

google-amp-live