Joomla: leg een SEO-basis met deze instellingen

 leg een SEO-basis met deze instellingen.

Vergeet de basis niet

SEO houdt meer in dan alleen wat metadata toevoegen aan een site. Het is belangrijk om niet zomaar een receptje uit te voeren, maar goed te bedenken wat je nu eigenlijk wil bereiken. SEO gaat natuurlijk grotendeels over hoger scoren in Google, maar bijvoorbeeld ook de doorklikratio binnen de zoekresultaten is erg belangrijk, en dit kun je met de metadata die je in Joomla instelt goed optimaliseren.

Houd verder rekening met zaken als een goede website-structuur, goede user-experience (zoals laadsnelheid van de site), een goedewebhost en ten slotte: doe onderzoek naar je zoekwoorden.

Joomla SEO-basis

Het mooie van Joomla is dat je eigenlijk je meeste SEO-tools al voorhanden hebt zonder dat je een plugin hoeft te gebruiken. Dit scheelt natuurlijk weer bij het onderhoud van je website. Om te beginnen ga je naar de algemene instellingen van Joomla, waar je een aantal SEO-specifieke zaken vindt.

Als eerst vind je hier de websitenaam:

 

Denk goed na over wat je hier invult. Je kunt deze websitenaam gebruiken om op elke pagina van je website terug te laten komen, voor of na de paginatitel. Dit doe je met de instelling Websitenaam in paginatitels invoegen. Bedenk dat de paginatitel in Google getoond wordt als het kopje van je website in de zoekresultaten, en erg belangrijk is om de doorklikratio te beïnvloeden.

Daarna vind je op dezelfde pagina de SEO-instellingen. Bijna altijd is de volgende combinatie van instellingen de beste:

 

Standaard staan ze bij installatie al allemaal goed. Alleen Gebruik URL herschrijven moet je nog opja zetten. Gelijktijdig met deze handeling moet je het bestandje htaccess.txt in de hoofdmap van je site hernoemen naar .htaccess. Met deze actie zorg je voor mooie cleane URL’s.

Laat de metadata-instellingen die je ook in de algemene instellingen vindt trouwens leeg. Het is beter om die op een specifieker niveau goed in te stellen. De basisinstellingen van de website staan nu goed.

Bouw een structuur met categorieën

Vervolgens is het slim om voordat je je artikelen gaat aanmaken, eerst in Joomla de categorieën aan te maken zoals je die tijdens het uittekenen van je structuur bedacht heb. Alleen als je een kleine site hebt kun je genoegen nemen met de basiscategorie ongecategoriseerd. Als je bijvoorbeeld een webshop voor diervoer hebt, zou je bijvoorbeeld categorieën kunnen maken voor hondenvoer, kattenvoer en vissenvoer. Vervolgens kun je nu de artikelen van je site gaan maken in het artikelbeheer en aan de relevante categorieën toewijzen.

In een later stadium, nadat je ook je artikelen hebt gemaakt, moet je nog je menu’s maken. Vaak is het dan goed om de structuur die je in je categorieën hebt aangemaakt ook in je menustructuur terug te laten komen. Heb je bijvoorbeeld een categorie ‘blog’, koppel die dan ook aan het menu ‘blog’. Dit levert erg duidelijke en overzichtelijke websites op. Als bezoekers (en jezelf) hierdoor het overzicht goed behouden, geldt dat ook voor Google.

Individuele artikelen SEO-vriendelijk maken

Zorg dat je bij het a

anmaken van je teksten in je artikelen, net als in een Word-document, een logische structuur aanhoudt in het gebruik van je koppen. Titels van artikelen worden door Joomla altijd getoond als een H1- of een H2-kop, afhankelijk van je set-up. Zorg dat je dan in je lopende tekst doorgaat met H2- of H3-tussenkoppen.

Let ook bij het toevoegen van plaatjes op: je kunt in je editor tijdens het uploaden vaak een alternatieve beschrijving meegeven. Doe dit. Google heeft deze beschrijving nodig om te begrijpen waar het plaatje over gaat (slechtzienden trouwens ook). Let trouwens op dat je je plaatjes zo klein mogelijk upload, ‘zware plaatjes’ zijn vaak verantwoordelijk voor lange laadtijden.

In het tabje Publicatie kun (moet) je iets relevants invullen voor het veld Metabeschrijving:

 

Zorg dat deze zo relevant mogelijk is, en niet meer dan 150 leestekens, anders kapt Google het af. Bedenk dat dit veld terugkomt in Google! Als je alles goed doet, komt je site er in Google zo uit te zien:

 

Als je deze tips binnen Joomla goed opvolgt, is je site qua SEO beter op orde dan de gemiddelde website en hopelijk ook beter dan die van je directe concurrenten. Bedenk wel dat je dan ook echt alle pagina’s van je site goed moet opbouwen, niet alleen maar de homepagina.

Extensies en plug-ins

Voor de laatste paar procenten SEO-optimalisatie zijn de Joomla core-mogelijkheden net niet genoeg. Waar je bij WordPress-sites dan uitkomt bij alles-in-één-plug-ins als ‘Yoast’ of ‘All in One SEO Pack’ zijn er bij Joomla wat meer keuzemogelijkheden.

  • SH404SEF: De meest complete oplossing is de tongbreker SH404SEF, maar deze is vaak ook erg complex en als je al net met SEO begonnen bent, zou ik eerst wat meer ervaring opdoen. Het is dan beter om een paar simpelere plug-ins te gebruiken die wat minder ingrijpend zijn.
  • OSmeta is ideaal voor wat grotere sites om je meta-omschrijvingen en paginatitels te beheren. Je kunt dan het beheer volledig in één scherm zetten in plaats van steeds naar elk afzonderlijk artikel te gaan.
  • Easy Frontend SEO is net als OSmeta bedoeld voor metadata-beheer, maar deze werkt aan de front-end van je site. Je hoeft dan niet te zoeken welke pagina op de website correspondeert met welk artikel in de Joomla back-end.
  • OSmap is ideaal om makkelijk een sitemap aan te maken in XML-formaat (voor Google en HTML formaat voor bezoekers).

Snelheid

Als we het hebben over gebruikerservaring, is snelheid een erg belangrijke graadmeter. Langzame websites zijn vaak irritant voor bezoekers en ze leiden duidelijk tot korter en minder paginabezoek, en tot minder conversies.

Langzame websites zijn vaak irritant voor bezoekers en ze leiden duidelijk tot korter en minder paginabezoek, en tot minder conversies.

Simpele maatregelen om je site sneller te maken, zijn vooral het uploaden van zo licht mogelijke plaatjes en het gebruik van de opties in Joomla om caching en G-zip aan te zetten. Iets meer technisch georiënteerde beheerders kunnen ook plug-ins als JCH-Optimize of Yireo ScriptMerge gebruiken, met oneindig veel mogelijkheden tot verdere snelheidsverbeteringen.

Security

Niets is rampzaliger dan een paar maanden na live-gang van je website erachter te komen

dat je site gehackt

is. Als je dat niet

snel oplost, loop je zelfs het risico dat je op de black-list van Google komt! Helaas weet je soms niet eens dat hij gehackt is. Veel hackers infecteren de site bijvoorbeeld metmalware of links die je niet direct ziet. Het beste is om je sites zo nu en dan pro-actief te scannen met sites als Succuri.

Zorg dus dat je ten eerste reguliere back-ups maakt (en bewaart!) zodat je altijd terugkunt, ook als de hack maanden geleden al blijkt te zijn gebeurd. Update daarnaast altijd Joomla zelf, je plug-ins en je templates, en doe dit vaak, het liefst dagelijks. Gebruik daarnaast een goede security-extensie. Akeeba Admintools is waarschijnlijk de beste en meest complete keus hiervoor.

 

Vergelijk het met zweten in de sportschool

Verwacht niet binnen twee weken resultaat. Je zult zeker in het begin veel moeite moeten doen zonder dat je direct resultaten ziet, maar als je doorzet zullen die resultaten er zeker komen, mits je website interessant en onderscheidend genoeg is natuurlijk. Vergelijk het maar met zweten in de sportschool.

Bron:Frankwatching.