Hulp bij het kiezen van je webshop

Velen die een webshop willen beginnen hebben geen flauw idee welke webwinkel software ze hiervoor moeten gaan gebruiken. Hoewel de software en andere tools die je gebruikt voor je online winkel maar 20% uitmaken van alle belangrijke zaken die je moet regelen, is de keuze van de software wel erg belangrijk. Je zit hier namelijk een tijdje aan vast. Kies je verkeerd, dan moet je op zoek naar nieuwe software met alle gevolgen van dien.

Waar begin je?

Qua regelgeving of kosten valt alles voor het beginnen van een webwinkel ontzettend mee. Zo zijn de verplichte kosten hooguit wat webhosting en inkoop van je producten, maar daar houden de basisvereisten al mee op. De overige dingen zijn optioneel. Hoe groter je webwinkel, hoe meer kosten, dus een ondernemingsplan is zelfs voor het beginnen van een hobby webwinkel niet overbodig. Maar is geen vereiste, zonder mag ook.

Concreet is eigenlijk het enige wat je nodig hebt:
– Een domeinnaam
– Webhosting
– Software
– Producten of diensten
-Webshop pakket
Open source webwinkelsoftware

Webwinkelsoftware die al is ontwikkeld maar nog compleet is aan te passen naar jouw wensen is mogelijk met open source. Dat kan speciale webwinkelsoftware zijn zoals Magento, maar ook het bekende blogsysteem WordPress, heeft speciale webwinkel-plugins waarmee je zelf een eigen webwinkel kunt beginnen.

Open source webwinkelsoftware kent vrijwel geen grenzen, omdat de code vrij is, en je dus er net zo lang aan kan sleutelen totdat het werkt. Het downloaden hiervan kan (meestal) gratis en vervolgens moet je flink aan de slag om er echt een werkende webwinkel van te maken. Als je daar de tijd voor neemt en je een handige snuiter met veel (heel veel) geduld bent, kun je ver komen zonder een cent te moeten uitgeven.

Hoe verloopt de betaling?
Betalen op internet is nog steeds voor veel mensen een onzeker iets. Wat kan een webwinkel met mijn gegevens doen en zijn ze wel veilig? Een vraag die wij niet kunnen beantwoorden. Webwinkels die zijn aangesloten bij de Thuiswinkel.org organisatie worden in ieder geval gecontroleerd, maar in theorie zegt dit natuurlijk nog niets. Een controle op enkele belangrijke punten door een externe organisatie is geen garantie dat er nooit iets mis zal gaan.

De betaling kan op verschillende manieren verlopen. De meest voorkomende:

  • Betaling vooraf via iDeal
  • Betaling vooraf via creditcards
  • Betaling met factuur of acceptgiro achteraf
  • Betaling via betalingsprovider
  • Betaling via PayPal
  • Betaling onder rembours

Met deze tips kom je wel even vooruit dachten we zo

heb je hulp nodig bij je webwinkel?