gratis foto’s voor je website of social media

12 websites waar je gratis professionele foto’s kunt downloaden en gebruiken

Ellen Diermanse heeft een mooi artikel geschreven over div websites waar je foto’s weg kan halen.

Ondanks dat afbeeldingen een belangrijk onderdeel zijn van contentmarketing wordt het nog regelmatig behandeld als een ondergeschoven kindje. En dat is echt een gemiste kans, want op websites en social media spelen foto’s een belangrijke rol. Zo blijkt uit onderzoek dat onze hersenen beeldmateriaal anderhalf keer beter onthouden dan tekst en toonde Buffer aan dat tweets met een afbeelding 18 procent meer clicks genereren.

AD
Beginnen met beleggen

Wat is daarbij verstandig? Weegt de kans op een hoger rendement op tegen het risico dat u wilt lopen? Om antwoord te krijgen op uw vragen organiseert de Rabobank bijeenkomsten over de zin én onzin van beleggen.

Soms is er onvoldoende budget voor een fotoshoot. Dit probleem is simpelweg te voorkomen door gebruik te maken van stockafbeeldingen. Er zijn verschillende websites die stockfoto’s aanbieden in diverse prijsklasse. Maar als je helemaal geen budget hebt, zijn er ook alternatieven die kosteloos zijn. Op de onderstaande twaalf websites kun je gratis professionele foto’s downloaden. Deze kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je website, native advertising campagne, Facebook en andere social media.

Deze websites hebben allemaal een mooie selectie foto’s in hoge kwaliteit. De afbeeldingen zijn eenvoudig te downloaden, zonder dat je lid moet worden of je e-mailadres moet geven. Het aanbod is beperkter dan bij betaalde sites en het zijn internationale spelers waardoor je typisch Nederlandse dingen niet snel zult vinden.

Unsplash


Foto: Sudarshan Bhat

Dagelijks tien gratis foto’s of zoals ze het zelf aangeven: ‘Free (do whatever you want) high-resolution photos.’ Het aanbod bestaat vooral uit omgeving- en sfeerafbeeldingen en de stijl wordt door Unsplash zelf omschreven als creatief. De website heeft als nadeel dat de afbeeldingen niet zijn verdeeld in categorieën.

StokPic


Foto: Ed Gregory

Een ruim aanbod van mooie foto’s in zestien categorieën. Binnen elke categorie worden de afbeeldingen verdeeld in subcategorieën. Zo is de hoofdcategorie Animals verdeeld in de subcategorieën Bird, Fish/Water, Insect, Mammal en Reptile. Je hebt hier ook de mogelijkheid om je e-mailadres achter te laten zodat je elke twee weken tien nieuwe afbeeldingen ontvangt.

StockSnap


Foto: Michal Kulesza

Grote selectie van diverse foto’s in hoge resolutie. De afbeeldingen zijn niet verdeeld in categorieën, maar je kunt wel zien hoe vaak de afbeelding is bekeken, gedownload en toegevoegd is aan favorieten.

Startup Stock Photos


Hier vind je startup- en kantoorfoto’s. Helaas heeft de website geen zoekfunctie en categorieën. De foto’s verschijnen direct onder elkaar. Bij de afbeeldingen staat geen datum en het is ook niet duidelijk hoe vaak er nieuwe foto’s worden toegevoegd.

SplitShire


Een mooie selectie foto’s die variëren van Automotive tot Fashion en Technology. Op de pagina van een foto kun bij categorieën zien hoeveel foto’s elke categorie heeft.

Pixabay


Hier staan maar liefst 500.000 gratis foto’s, vectors en illustraties. Naast dit aanbod staan er ook afbeeldingen waarvoor je moet betalen, deze zijn voorzien van een Shutterstock-logo. De foto’s zijn in verschillende formaten beschikbaar en er staan allerlei details bij zoals hoe vaak de afbeelding is gedownload, hoe vaak het is bekeken en met welke camera en lens de foto genomen is. Voordat je een foto kunt downloaden moet je eerst een captcha invullen.

Picjumbo


Foto: Viktor Hanacek

Een uitgebreide selectie van kwalitatieve foto’s in diverse categorieën. Naast onderwerpen alsAnimals, People en Things zijn er ook tijdsgebonden categorieën zoals Christmas en Snow & Winter.

Life of Pix


Foto: Blake Verdoorn

Prachtige foto’s waarbij de nadruk ligt op gebouwen, landschappen en natuur. De afbeeldingen zijn niet verdeeld in categorieën, maar als je naar de website zoekt via Google, laat de resultaatpagina de verschillende categorieën wel zien.

Jéshoots


Foto: Jan Vašek

Een mooie selectie van kwalitatieve foto’s in de categorieën: Animals, Architecture, City & Street, Devices, Food, Lights, Nature en People. De afbeeldingen zijn direct te downloaden, maar bij sommige moet je de foto wel eerst liken.

Jay Mantri


Prachtige foto’s waarbij de focus ligt op gebouwen, landschappen en natuur. De website heeft alleen geen zoekfunctie en de afbeeldingen zijn niet verdeeld in categorieën. Sinds september 2015 zijn er geen nieuwe foto’s toegevoegd en de keuze is niet zo groot als bij andere websites.

Gratisography


Opvallende foto?

??s in de categorie?

?n: Animals, Nat

ure, Objects, People, Urban en Whimsical. De foto’s zijn geschoten door Ryan McGuire die als het mogelijk is graag ‘humor’ toevoegt aan zijn werk. Ook hier is de selectie niet heel groot in verhouding met andere websites.

FoodiesFeed


Dit is de plek voor kwalitatieve foto’s die met eten te maken hebben. De afbeeldingen zijn verdeeld in verschillende categorieën zoals Coffee & Drinks, Cooking & Baking, Meat & Fishen Exotic cuisine. Nederlandse gerechten en lekkernijen zoals bitterballen, hutspot, pepernoten, erwtensoep en oliebollen staan niet op de website. Bij elke afbeelding staat vermeld hoe vaak deze gedownload is.

Met Pablo van Buffer kun je ook nog eens makkelijk je foto’s optimaliseren naar alle specifieke eisen van alle socialmediakanalen.

Credits afbeelding: Jill Wellington, licentie: CC0 (Publiek domein)