Adblock

Advertentie blocker Adblock Plus heeft een speciale browser voor Android en iOS geïntroduceerd, die advertenties standaard blokkeert.

Een betaversie van de Android-browser werd in een week tijd al ruim 300.000 keer gedownload, meldt ontwikkelaar Eyeo dinsdag.

In 2013 werd een advertentie blocker van het bedrijf nog uit Google Play verbannen, vanwege het zonder toestemming aanpassen van de diensten van anderen.

Met iOS 9, de nieuwe versie van het Apple-besturingssysteem dat in de komende weken zal verschijnen, wordt officieel ondersteuning toegevoegd voor zogenoemde content blockers. Die kunnen bepaalde inhoud, zoals advertenties, binnen Safari blokkeren.

Adblock Plus is die wijziging voor met zijn browser. Wel laat de technologie van het bedrijf sommige advertenties nog door. Grote advertentiebedrijven moeten Eyeo betalen om advertenties die als acceptabel” worden bestempeld alsnog door te laten. Onder meer bewegende advertenties en advertenties met geluid worden altijd geblokkeerd door Adblock Plus.